De WijCooperatie is de coöperatie van de leden
Zo’n coöperatie heeft alleen echte (toekomst-)waarde als het van de leden is. Zij bepalen onderling de spelregels. Zoals: wat rekenen we wel of niet tot de activiteiten die geruild worden binnen de coöperatie, wat zijn reële waarderingen voor de gepleegde inzet. De WIJcoöperatie begint nu met de marktplaats voor onderlinge, wederkerige dienstverlening. De coöperatie zelf moet nog worden gerealiseerd in de onderlinge dialoog. Er moet een ledenvergadering en een bestuur komen. Diensten kunnen zich ontwikkelen tot dienstenclusters, waarin mensen samenwerken om een type dienst (zoals maaltijden verstrekken, klussen aan huis, administratie en zorgtaken) goed te verzorgen. Voorts zullen de spelregels en kwaliteitsuitgangspunten uitgewerkt moeten worden. Waar dat kan worden bestaande initiatieven uitgenodigd om mee te doen. Het gaat uiteindelijk niet om verdringing van wat er is, maar integendeel juist om er samen meer van te maken. Al met al een behoorlijke en veelzijdige opgave.
Samenspel lokale WijCoop initiatieven en Stichting WijWijk
Juist om dit proces niet te belasten bieden wij de ondersteuning en het ontwikkelen van het instrumentarium vanuit de Stichting WijWijk. Deze Stichting behartigt ook de externe belangen, zoals het aanvragen van subsidie en het onderhandelen met potentiele partners. Voorts kunnen zo verschillende WIJcoop-initiatieven in meerdere steden toch in een verband blijven en van elkaar leren. Op den duur is het aan de Wijcoöperatie van iedere stad of wijk om te beoordelen of men dit zo wil laten, of zelf meer van deze taken willen gaan oppakken.
De WIJcoöperatie/marktplaats als brugfunctie
In een later stadium kan de Wijcoöperatie een cruciale brugfunctie gaan vervullen in de alsmaar toenemende taken op het gebied van zorg, welzijn en beheer die op de gemeente en de gemeenschap afkomen, en dit tegen de achtergrond van afnemende middelen. De WIJcoöperatie speelt dan een belangrijke rol in de logistiek van zelfbeheer/zelfzorg/mantelzorg ß à WIJcoöperatie ß à professionele zorg en beheer. Zo ontstaat een verbinding tussen (zorg-)vraag en aanbod dat beter, socialer en goedkoper is. Dit is tevens de grondslag waarom er een onderhandelingspositie van de Wijcoöperatie ontstaat gericht op het verkrijgen van een deel van de ‘shared savings’. Zo ook kan een verbinding met de informele economie en virtueel geld aantrekkelijk zijn. Diensten leveren en korting op enige manier bij o.a. detailhandel kunnen samen in vraag en aanbod op de marktplaats passen. Een andere mogelijke ontwikkeling is de integratie van de marktplaats met andere digitale media, vanuit journalistiek, veiligheid en andere ruilvormen. De marktplaats als ‘virtueel dorpsplein’ biedt vele ontwikkelmogelijkheden waarbij iedere gemeente/gemeenschap een eigen koers kan inslaan.